Hvis der ordineres indlæg som hjælpemiddel til varigt brug, kan der i svære tilfælde søges om tilskud fra kommunen jf. Hjælpemiddellovens § 97 (se bekendtgørelse nedenfor). Du er i så fald blevet orienteret af Kristian Bundgaard om, at der sendes en lægeerklæring (Læ 165) til kommunen, hvorefter du hører fra kommunen. Hvis der bevilges økonomisk tilskud, vil kommunen ofte henvise dig til den ortopædiske skomager eller et bandagistfirma, som den har indgået indkøbsaftale med. Du er frit stillet til at anvende et andet firma, hvis du er indforstået med at betale en eventuel prisforskel.

Bekendtgørelse: BEK nr 19 af 11/01/2005. Indikationer for hjælp til ortopædiske sko efter § 10 og ortopædiske fodindlæg efter § 11:

  • leddegigt med svært forfodsfald og tådeformiteter (indlæg eventuelt suppleret med gængesål)
  • sårdannelser med risiko for sår i fodsålen med føleforstyrrelser som følge af sukkersyge, kroniske nervelidelser eller ved svær kompromittering af blodomløbet (kredsløbsinsufficiens)
  • svært forfodsfald ved samtidigt då
  • Dårligt blodomløb, fx klostillede tæer, hammertæer, deforme ledhoveder på mellemfodsknoglerne
  • stiv fodrod – medfødte sammenvoksninger (coalitio), svære fejlstillinger efter brud på fodrodsknogler, kroniske ledbetændelser eller leddegigt
  • aflastning af varigt smertende ar i fodsålen
  • andre foddeformiteter af tilsvarende sværhedsgrad efter særlig begrundelse, f.eks svært fikseret platfod, svær slaphed af ledbånd og ledkapsler ved medfødt knogleskørhed (osteogenesis imperfecta). Der kan således ikke ydes hjælp til indlæg ved almindelig platfod eller blød platfod hos børn

VIGTIGT INDEN OPSTART MED INDLÆG 

Foden skal vænne sig til indlæg. En indlægssål giver en ny arbejdsstilling for foden og hele benet. Det kan give belastningssymptomer/skade et andet sted. Derfor skal du starte med forsigtighed og bruge indlæg, måske kun nogle få timer hver dag i starten (måske kun 10 min. pr. time) og derefter stille over nogle uger vænne dig til at bruge det hele tiden.

Effekten af indlægget kan for nogle, specielt dem med svær eller langvarig overbelastning, tage måneder, inden den sætter ind.

Ved markant overvægt kan det være vanskeligt at korrigere foden med indlæg, og effekten af indlægget kan være ringe eller udeblive. Det anbefales, at man får hjælp til vægttab. Det ses ofte, at fodproblemerne aftager eller forsvinder sammen med et vægttab.

En indlægssål, som er individuelt fremstillet, kan være vanskelig at tilpasse foden. Det kan være nødvendigt at rette indlægget til flere gange, og du skal da selv tage kontakt til den, der har lavet indlægget og aftale en kontroltid der.

Det bedste er oftest at købe sko, hvor skoens egen indersål kan tages ud og erstattes med indlægssålen. Hvis indlægssålen medfører, at du får en forskel i benlængden, der føles ubehagelig, kan du lægge en korkhæl i den anden sko, som udligner forskellen.  Søg evt. råd hos den, der har lavet indlægget til dig.